ÉLETMÓD - Ismeretterjesztő előadássorozat
A szolgáltatás célja:
|
Ma az egészség fogalma alatt a test, lélek és szociális jóllét hármas egységét értjük, és nem pusztán a betegség és rokkantság hiányát. A WHO szerint az egészségünk feletti kontroll feltétele, hogy bizonyos szintű egészségműveltséggel rendelkezzünk.
- a kedvező környezeti feltételek alakítása, - az egészségkárosító magatartások visszaszorítása, - a betegségek megelőzése, - az egészséges életmód népszerűsítése, - az egészségtudatos magatartás kialakítása.
|
A szolgáltatás célcsoportja:
|
Elsősorban a szenior korosztály, munkahelyi közösségek.
|
A szolgáltatás intézményi/szervezeti környezete, története |
2014 óta tartjuk a több alkalmas Ismeretterjesztő előadásainkat, mindig az igények szablyák meg, hogy a tematikából mit emelünk ki. Támop 6.1.2 pályázat hívta életre és a megbízóink, mert sajnos egyesületünk nem nyert a pályázaton, de szerencsére megtaláltak minket a nyertesek és minket kértek fel a programok lebonyolítására. Így utólag örülünk is, hogy így alakult, mert egyesületünkben minden szakember a munkája mellett végzi egyesületi teendőit és ha mi nyerünk, nem tudtunk volna másnál is szolgálatot teljesíteni. Pályázatokból több közintézményben sikerült 5-48 alkalmas programot tartani. |
A szolgáltatás tartalma /menete/ tevékenységei |
Tematika 1 - elméleti
Egészségnevelés, egészségkultúra - egészségünk testi. lelki, szellemi összefüggései Mi is az az egészséges életmód Egészség és életmód kapcsolata – mit hozunk a családból Helyes és helytelen szokások, melyek egészségünket befolyásolják Személyi higiéné – testápolás egészségesen Természetes és akcidentális krízisek, egyéni és családi életciklusok Családunk egészsége – egészségnevelés, szülői minták, családi szokások Magyarországi népbetegségek legfontosabb tünetei, megelőzési lehetőségei I. - szív és érrendszeri megbetegedések, csontritkulás Magyarországi népbetegségek legfontosabb tünetei, megelőzési lehetőségei II. - allergia, cukorbetegség, étkezési zavarok, alvászavarok Depresszió, pszichoszomatikus eredetű megbetegedések és tüneteik Lelki egészség összetevői, coping technikák fontossága
Tematika 2 - gyakorlati 1. Mi is az az egészséges életmód 2. Mozgás – mikor?, mennyit?, mit? 3. Zsírégető edzés és nyújtás gyakorlatok előnyei és bemutató 4. Fogyókúra – divatdiéták és az egészséges fogyás alapelvei 5. Joga, pilates, gerinctorna előnyei és bemutató 6. Helyes táplálkozás fontossága – mit?, mennyit?, mikor? 7. Recept klub – reggeli, tízórai – finomat egészségesen I. 8. Recept klub – ebéd - finomat egészségesen II. 9. Recept klub – uzsonna, vacsora - finomat egészségesen III. |
A szolgáltatás módszertana:
|
Feltevésem szerint a testi, lelki, szociális jóllét fenntartásához szükséges egészségműveltség fejlesztését célzó egészséggel kapcsolatos tanulási tevékenység során időskorban a tapasztalatoknak meghatározó szerepe van.
Az egészség nem életcél, hanem eszköz a kiteljesedett élet éléséhez, az egyén összetett, pozitív testi, pszichés és szociális egyensúlya. Nem állapot, hanem folyamat, ezért fejleszthető. Nem csak az egyén problémája, hanem össztársadalmi ügy. Az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem fizikai, lelki és szociális jólét. E fogalom tehát nem pusztán az egészséget jelenti, hanem az élet minőségének jobbá válását, a kiteljesedését, s produktívabb és kielégítőbb élet élését. Az egyén és a közösség belülről fakadó célja pedig optimális esetben nem más, mint az életminőség javítása. Mindennek csupán eszköze az egészség, mint átmeneti változó. Az egészségre elsősorban a környezeten és az életstíluson keresztül tudunk hatást gyakorolni. Az életstílust három tényező befolyásolja:
A programok főbb megvalósulási színterei a család, a lakóhely, a munkahely, az oktatási-nevelési intézmények, a helyi közösségek, ezért a különböző programokat e mindennapi színterekhez kötődően javasoljuk meghatározni. Fontos továbbá a programok tervezésénél a különböző korosztályok eltérő igényéhez és szükségleteihez való igazodás is.
Az ismeretterjesztő sorozat módszertani elemei: vetített képes előadás, interaktív feladatok, csoportos interaktív feladatok, videó vetítés, interaktív előadás, gyakorlati foglalkozások sport és gasztronómia |
A szolgáltatás eddig elért eredményei |
A legnagyobb megbízó szervezet 300 fő munkavállalójának tartottunk kisebb csoportos formában a program végén pedig mindenki részt vett a záró előadáson. Általában 12 – 25 fő vesz részt rajta egyszerre. |
A szolgáltatással kapcsolatos bővebb információk (pl. tanulmányok, cikkek) elérhetőségei; a szolgáltatást megvalósító szervezet/ intézmény/ szakember elérzetősége |
A programot szervezi Varga Zsanett eletmodpecs.hu 70/322-70-93 |