Egészségügyi szűrés, tanácsadás szabadtéri rendezvényeken

 

Jó gyakorlat (szolgáltatás) címe/elnevezése:

 

Egészségügyi szűrés, tanácsadás
szabadtéri rendezvényeken

 

 

A szolgáltatás célja:

 

 

Ma az egészség fogalma alatt a test, lélek és szociális jóllét hármas egységét értjük, és nem pusztán a betegség és rokkantság hiányát. A WHO szerint az egészségünk feletti kontroll feltétele, hogy bizonyos szintű egészségműveltséggel rendelkezzünk.


Az idősödés velejárójaként az egészségi állapot romlásával kell szembenézni, így az idő előrehaladtával egyre gyakrabban felmerülnek olyan szituációk, amikor az egészség védelme érdekében kell tanulnunk. (Bajusz, 2008) A mindennapi problémákkal való megküzdést, a dolgok feletti kontroll fennmaradását többek között az egészséggel, a helyes életmóddal kapcsolatos tanfolyamok is segítik.

 

 

A szolgáltatás célcsoportja:

 

 

Elsősorban a szenior korosztály.

 

 

A szolgáltatás intézményi/szervezeti környezete, története


2011.-ben volt az első rendezvényünk I.Pécsi Életmód Napok címmel és itt debütáltak a szolgáltatásaink, azóta pályázatokból és önerőből tartjuk fenn, mert számunkra az egészségügyi szűrések a legfontosabbak. Egyesületünkben számos egészségügyi végzettségű, praktizáló szakember van és ennek köszönhetően garantált a hiteles információ átadás. Több ezer főt szűrtünk le 2011 óta, amire nagyon büszkék vagyunk.

 

 

A szolgáltatás tartalma /menete/ tevékenységei

 

Egészségügyi szűrések és a szakember képesítése, aki végzi a szolgáltatást

·         Vérnyomás – családterapeuta, Szociális munkás, Mentálhigiénés szakember

·         Vércukor – egészségügyi diplomás szakember, védőnő, orvos vagy végzős orvostanhallgató a PTE Egészségtudományi karával együttműködve

·         Teljes Testösszetétel analízis: szenzoros mérési technológia mindkét kéz és láb
használatával az egész test állapotának méréséhez

Testzsír, Zsigeri zsír

Vázizom szerkezet százalékérték és kiértékelés

Nyugalmi anyagcsere

Testtömeg index (BMI) - önkéntesek elsősorban, akik érdeklődnek az egészséges életmód iránt

Egészségügyi tanácsadások

·         Étrendi, táplálkozási tanácsadás – dietetikus

·         Természetgyógyász a természet adta lehetőségek, módszerek segítségével ad tanácsot akár az egészség megőrzése, akár kisebb-nagyobb meglévő betegség esetén, a hagyományos módszerek kiegészítésére - Természetgyógyász

·         Természetes gyógymódok - Természetgyógyász

·         Életmód tanácsadás - életmód tanácsadó

·         Sport-mozgás – gyógytornász, edző, rehabilitációs szakember

Minden esetben ingyenesek a rendezvényeinken a programok a résztvevőknek. Szabadon, önént vesznek rajta részt, előzetes regisztráció nem szükséges a helyszínen a munkatársaink, önkéntesek koordinálják a szűrésre, tanácsadásra várókat, ha sokan vannak a sorban.

 

A szolgáltatás módszertana:

 

Feltevésem szerint a testi, lelki, szociális jóllét fenntartásához szükséges egészségműveltség fejlesztését célzó egészséggel kapcsolatos tanulási tevékenység során időskorban a tapasztalatoknak meghatározó szerepe van.

 


Sikerült az évek alatt tökéletesíteni, hogy melyik tagunk melyik szűrés, tanácsadást tudja a leghatékonyabban elvégezni. A legjobb példa erre, hogy a vérnyomásmérés általában legalább 10 perc ilyenkor az első 3 perc után már elkezdik mondani az emberek, hogy éppen miért idegesek mi a probléma, mire konkrétan a vérnyomásméréshez jutnak általában már feltárják  a családi problémákat is. Mivel családterapeuta, Szociális munkás, Mentálhigiénés szakember végzi ezt a szűrést, így tanácsot is tud adni és a megfelelő helyre tudja irányítani a résztvevőt.  Az egészségügyi szakembereken nincs fehér köpeny és ezáltal a félsz sincs az emberekben, sokkal közvetlenebbek, sokkal nyíltabbak, mint általában szoktak lenni a rendelőben vagy az orvosnál. Nagyonsok jótanáccsal látjuk el a résztvevőket az egészségügyi állapotukkal kapcsolatban és résztvevők folyamatosan válaszoltak az elhangzott ismeretekre, „Igen? Na, ezt nem tudtam, eddig még senki nem mondta nekem.” 

 

A szolgáltatás eddig elért eredményei

Pontos számot sajnos nem tudok írni, mert nem mindene esetben dokumentáljuk az összes résztvevőt, de több ezer főt részesítettünk egészségügyi, szűrés tanácsadásban 2011.-től

 

A szolgáltatással kapcsolatos bővebb információk (pl. tanulmányok, cikkek) elérhetőségei; a szolgáltatást megvalósító szervezet/ intézmény/ szakember elérzetősége

A programot szervezi Varga Zsanett
info [at] eletmodpecs.hu

eletmodpecs.hu

70/322-70-93