Életmódváltó klub - Sportágismertető

A szolgáltatás célja:

 

Szabadidő-szervezés, rekreáció: A tanulási folyamat rejtett formában a rendszerességben és a tervezés megtanulásában épül be kompetenciaként.

A szabadidő szervezés célja az egész életen át folytatott művelődés megalapozása, a szervezet egészséges harmóniájának biztosítása. A szabadidő szervezés során érvényesülnek a szabadidő funkciói, amely során eljuttatjuk a résztvevőket a testi, szellemi felfrissüléshez, majd a pszichés és fizikai egyensúly állapotához. A regenerálódás, karbantartás, felüdülés, kikapcsolódás, a tanulás, és a fejlődés a szabadidő szervezés kitűzött célja.

A szabadidő szervezés feladata az előző célkitűzéshez a szervezeti, személyi és infrastrukturális feltételek biztosítása, továbbá programkínálat, a programok tervezésének, szervezésének és lebonyolításának megoldása.

 

A szolgáltatás célcsoportja:

 

Felnőtt korosztály (30+)

 

A szolgáltatás intézményi/szervezeti környezete, története

2017. március 1.-től működő klubfoglalkozás, mely 2018. februártól bővült tematikával sportok felé orientálódó kliensek felé is elmozdult. Alkalmanként átlagban 10 állandó fő vesz részt, mely a sportágismertető modul bevezetésével újabb klienseket generált. 12 hónap alatt elért 120 fő kontaktus februártól 4 hónap alatt újabb 120 fő bevonását eredményezte. A program EFOP pályázatból kerül finanszírozásra, Vasasért Egyesület megvalósításában.

 

A szolgáltatás tartalma /menete/ tevékenységei

A projekt időtartalma alatt havonta egy alkalommal, alkalmanként 4*45 percben megvalósuló tanfolyam jellegű program (állandó résztvevőkkel), mely sport és rekreációs szakember segítségével hozzájárul a mozgástudatos életmódhoz, szabadidő-szervezéshez, kiegyensúlyozott életvitelhez. A tanulási folyamat rejtett formában, a rendszerességben és a tervezés megtanulásában épül be kompetenciaként. Prevenció mellett fontos azon képességek megtanulása is, hogy a szabadidőnket milyen módon töltsük. Évente 5 alkalommal a résztvevők saját választott sporttevékenységből olyan eseményre nevezhet (futóverseny, duatlon, triatlon...stb), melyek elősegítik motivációja fenntartását és a felkészülés, mint tervezési folyamat játszik szerepet életükben. A kitűzött cél elérése érdekében a tervezési folyamat kontrolált formája valósul meg. Tapasztalat-csere és a csoporttagok kölcsönös segítségnyújtása is szerepet játszik a közösség alakulásában. Évente két alkalommal közös sportrendezvényre is ellátogatunk.

A három évre tervezett program első évében az aerob sportokkal foglalkozunk. A hasznos szabadidő megszervezése még tanulási szakaszban van és a legkönnyebben és viszonylag széles rétegnek hozzáférhető tevékenységformák megkedveltetése a cél. Az olyan sportmozgást tekinthetjük aerobnak, ahol az energia-leadás oxigén jelenlétében történik. Főként ciklikus mozgásformák, melyek a keringési rendszer működését tartják szinten vagy javítják, ezáltal fejlesztik az állóképességet. A légzéssel felvett oxigén eljut az izomsejtekhez, és segíti őket a mozgás kivitelezésében. Megemelkedik a pulzusszám és szaporábbá válik a légzés, azonban a maximális pulzusszám 60-85%-án tartva az intenzitást szervezetünk oxigénellátása a legoptimálisabb határokon belül marad. Így a mozgás során nem keletkezik oxigénadósság, nem lesz légszomjunk. Az aerob sportágak rendszeres végzése fontos lenne minden ember számára, hiszen hatására a keringési és légzési szervrendszerben, valamint a testösszetételben olyan kedvező változások jönnek létre, amelyeknek köszönhetően megelőzhető lenne a civilizációs betegségek többsége, és az egészségben megélt évek számát is jelentősen megnövelhetnénk. Jelenleg is virágkorát élik a ciklikus sportágak, szinte mindenki futott vagy biciklizett. Kedveltségének titka, hogy aránylag rövid idő alatt látványos eredmények érhetők el, és a mozgásformák nagy része egyénileg, önkényesen megválasztott idő- pontban és helyszínen űzhető, nem kötődik semmilyen szervezeti formához. További előnye, hogy az ilyen típusú mozgások segítik a leghatékonyabban a zsírégető folyamatok beindítását. A legkedveltebb aerob sporttevékenységek a következők: gyaloglás, kocogás (jogging), power walking, futás, aerobik és annak válfajai, kerékpározás, úszás, görkorcsolyázás, ugráló kötelezés, evezés, sífutás, nordic walking, evezés, kajak-kenu stb.

 

 

A szolgáltatás módszertana:

 

Klubfoglalkozás: A felnőtt résztvevő tanulási szándékának, majd tanulási tevékenységének alapmotivációját az egyéni érdekeltség és felelősség adja. Ennek egyik kiváltója az a társadalmi környezet, amelyben az ember él, és amely segítheti vagy gátolhatja a tanulási szándékot. A másik meghatározó motivációs tényező az egyén saját akarata és a tudás/karrier utáni vágya, amelyet alapvetően befolyásol az iskolai/szakmai végzettség szintje.

 Ezen tudásra építve a legfőbb módszertani stratégia a MOTIVÁCIÓ: felkeltése, fenntartás.

 

 

A szolgáltatás eddig elért eredményei

Hónapról hónapra nagyobb érdeklődés mutatkozik a klubtevékenység iránt, számottevő eredmények jelenleg, egy-egy verseny teljesítése, közösségi sikerélmény pozitív külső hatásokban jelenik meg.

 

A szolgáltatással kapcsolatos bővebb információk (pl. tanulmányok, cikkek) elérhetőségei; a szolgáltatást megvalósító szervezet/ intézmény/ szakember elérhetősége

Vasasért Egyesület

7691 Pécs-Vasas Bencze József utca 6.

Egészség klubvezető neve, elérhetősége:

Adrián Dorottya,

adriandorottya [at] gmail.com