GENERÁCIÓK a közös örömökért

A szolgáltatás célja:

 

 • Az idős emberek érdekképviselete

Társadalmunknak és egyéni életünkben is fontos a testi-lelki –szellemi egészség megőrzése, a hanyatlás elodázása, a generációk közötti párbeszéd folyamatossága, az elmagányosodás kivédése, a társadalmi aktivitás fenntartása, egészséges életmód népszerűsítés, közösségi élet adta lehetőségek biztosítása.

 • Információ a korosztályt érintő jogszabályokról illetve aktuális eseményekről, lehetőségekről
 • Pályázatíró és menedzselő tevékenység
 • Közös marketing
 • Képzések ismeretterjesztő előadássorozatok szervezése

 

A szolgáltatás célcsoportja:

 

Pécsett és a megyében élő nyugdíjas csoportok és egyének.

Jelenleg 31 egyesület, művészeti, alkotócsoport , klub tartozik az egyesület  ernyőszervezete alá, kb.  2000 fő  a csoportokban összesen tevékenykedő tagság létszáma, azok családtagjaival együtt tízezres a szám, érintett programjainkat illetően.

Alkalmazott: 6 fő - megváltozott munkaképességű dolgozó a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal támogatásával, bérüket nem a szervezet fizeti.

 

 

A szolgáltatás intézményi/szervezeti környezete, története

Megalakulás: 1989. - A megváltozott társadalmi viszonyok  ösztönözték, hogy a városban területi  alapon, szakmai érintettség okán vagy hobbit űző,  illetve amatőr alkotói ,művészeti tevékenységet folytató szépkorúak   szövetkezzenek, közös képviselettel.

Az egyesület székhelye: Pécs városában, központi helyen álló ingatlan,  az önkormányzat által biztosított használatba bocsátott épület,iroda helyiségek, mosdók és egy klubterem.

 

 

A szolgáltatás tartalma /menete/ tevékenységei

Kiemelt programok:

 • Idősek hónapja programsorozatok, népfőiskolai előadássorozat különböző közérdekű témákról.
 • Színház- és koncertlátogatások, kiállítások megtekintése városunkban és Budapesten
 • Aktív sportélet fiatalok, családtagok bevonásával
 • Kirándulások, túrák, szervezett utazások biztosítása
 • Műveltségi vetélkedők. Országos és regionális művészeti bemutatókon, versenyeken való részvétel.
 • Családokkal közös programok során hagyományok őrzése és átadása a fiatalabb generációnak
 • Pécs város nagyrendezvényein, fesztiváljain való megjelenés műsorral, bemutatóval a város hírnevének öregbítése. Elvünk a prédikálás , autokrata stílus helyett az asszertív  megoldások, az együttműködés tanítása. Közös túrázás, kirándulás, hagyományok megismertetése gyakorlati közös tevékenykedés együttműködés és közös cselekvés.

 2019-ben 30 éves fennállását ünnepli a szervezet.

 

A szolgáltatás módszertana:

 

Komplexitás a programszervezéseknél pl. ÖRÖMTÁNC programban: országos szintű versenyben vagyunk, minden hónapban összeadjuk azt az óramennyiséget,melyet a váro különböző pontjain örömtáncolnak különböző csoportok. Leadjuk az országos szervező bizottságnak és a győztes jutalmat kap.

A mozgás és tanítás összekapcsolása,  túrázás során biológiai,  földrajzi és geológiai ismeretek átadása.

 Családi napok szervezése, ahol pl. karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudást is szereznek. Közös dísz- és ajándékkészítés a gyermekekkel, közben mesék és dalok.

A szervezetet a csoportok vezetőiből, küldötteiből álló közgyűlés által választott elnökség irányítja.

 

A szolgáltatás eddig elért eredményei

Országos és regionális kulturális bemutatókon, sportversenyeken számos elismerést szereztek csoportjaink tagjai. /Műveltségi vetélkedők több szinten, művészeti versenyek, tenisz és egyéb sportversenyek./

 

 

A szolgáltatással kapcsolatos bővebb információk (pl. tanulmányok, cikkek) elérhetőségei; a szolgáltatást megvalósító szervezet/ intézmény/ szakember elérzetősége

Elnök: Somogyváry Attila

           Telefonszám:72-210064

           E mail:nyugegy [at] gmail.com