Interaktív főzőklub

A szolgáltatás célja:

 

Ma az egészség fogalma alatt a test, lélek és szociális jóllét hármas egységét értjük, és nem pusztán a betegség és rokkantság hiányát. A WHO szerint az egészségünk feletti kontroll feltétele, hogy bizonyos szintű egészségműveltséggel rendelkezzünk.

 

Minden résztvevő számára a helyes étrend kialakítása, friss alapanyagok felhasználásával. A régi berögzült, jellemzően sok zsírral és finom lisztel készült ételek, egészségesebb formában tálalása, hiteles információk átadása, egészségtudatosság kialakítása. A közös főzésekkel a résztvevők is közelebb kerülnek egymáshoz, célunk a kapcsolatok ápolása, újak létrejöttének elősegítése.

 

A szolgáltatás célcsoportja:

 

Háziasszonyok, férfiak, akik szeretnek főzni, eddig főleg nyugdíjasok voltak

 

A szolgáltatás intézményi/szervezeti környezete, története

2017-től folyamatosan tartjuk a 10 -20 alkalmas foglalkozásokat, pályázati keretből.

 Előzmény: pályázat hívta életre, amiben csak 1-1 alkalom volt beiktatva, a dietetikus válaszol címmel. A résztvevők konkrét betegség, diéta kapcsán kértek tanácsot a helyes étrend beállítására, és mikor a dietetikus vázolta milyen alapanyagokat kellene használni, akkor sok esetben még nem is hallottak róla vagy nem tudták mit lehet belőle készíteni.  Kiderült az is, hogy nem a megfelelő főzési, elkészítési technikát alkalmazzák. Ekkor tudatosult bennünk, hogy sokan azért nem táplálkoznak egészségesen, mert nem tudják, hogy kell mi az és döntöttük el, hogy csinálunk egy klubbot, ahol meg is főzzük az ételeket és megtanítjuk a résztvevőket, hogyan élhetnek egészségtudatosan.

 

A szolgáltatás tartalma /menete/ tevékenységei

A foglalkozásokat 1 fő dietetikus és 1 fő kertészmérnök, hobby szakács vezeti, minimum 1 hétnek el kell telnie két foglalkozás között, mert így tudják beépíteni a gyakorlatba is a tanultakat.


1. alkalom

foglalkozás vezető: dietetikus és hobby szakács
téma: jellemzően bemutatkozás, tematikaismertetés, igényfelmérés, ételkóstolók

2. - 4 – 6 – 8 alkalom

foglalkozás vezető:  dietetikus

témák:

  • Egészséges táplálkozás alapjai, diéták, okos tányér elvének megismerése
  • zöldségek, gabona
  • tejtermékek - margarin – vaj
  • Hús, hal
  • Cukrok, édesítők, egészséges desszertek alapanyagok

 

3. – 5 - 7 -9 alkalom

foglalkozás vezető:  hobby szakács

elkészített ételek nagyon változó, mindig készítünk

  • hideg - meleg salátákat
  • reggeliket, vacsorákat
  • Levesek, főzelékeket
  • húsos és húsmentes főételeket
  • desszerteket

10. alaklom

foglalkozás vezető: dietetikus és hobby szakács
Ki mit tud – egészséges ételek versenye, batyus buli

 

 

A szolgáltatás módszertana:

 

A mindennapi problémákkal való megküzdést, a dolgok feletti kontroll fennmaradását többek között az egészséggel, a helyes életmóddal kapcsolatos tanfolyamok is segítik.

Feltevésem szerint a testi, lelki, szociális jóllét fenntartásához szükséges egészségműveltség fejlesztését célzó egészséggel kapcsolatos tanulási tevékenység során időskorban a tapasztalatoknak meghatározó szerepe van.

 

A tanítás hangsúlya egyre inkább a tanulásra helyeződött át, a folyamat alakulását a résztvevők maguk is irányították. Igényeiknek, érdeklődésüknek megfelelően hozzászólásaikkal, tapasztalataik megosztásával, kérdéseikkel nem egyszer új irányt adtak az előadás folyamatának, olyan tárgykörök is szóba kerültek az egészség témakörén belül, amelyek egyébként nem képezték tárgyát az előadásnak. A tanulási folyamat lényeges elemeként volt megfigyelhető a partneri viszonyra épülő képző-résztvevő közötti kapcsolat. Kötetlen hangnemben, mintegy beszélgetéssé formálódott az előadás. A résztvevők folyamatosan reflektáltak az elhangzott ismeretekre, „Igen? Na, ezt nem tudtam.”, „Nem kell forralni, csak áztatni.” (javították ki társukat a többiek egy hozzávaló felhasználását illetően az elhangzott információknak megfelelően), önreflexiót adtak, „Én nem tudom megenni a mézet. Mivel lehet helyettesíteni?”, pontosításra törekvő kérdéseket tettek fel, pl. „Akkor az egy gyógynövényféle?” A módszerhez tartozó fontos elem a kommunikáció, így igyekeztem megfigyelni az előadó verbális és nonverbális kommunikációs eszközeit. Az előadó részéről alapvetően a lassú közlés volt megfigyelhető, amely indokoltnak tűnt, mivel az idősek számára sok új információ elhangzott, amelyet a résztvevők közül többen le is jegyeztek.

 

A szolgáltatás eddig elért eredményei

3 alkalommal tartottunk 10 alkalmas foglalkozást és a résztvevők közül mindenki kapott olyan tudtást, hogy a mindennapokban egészségesebb ételeket készíthet. Mindenkinek volt legalább 1 recept amit már a képzés időtartama alatt elkészített a családnak és nagyon ízlett nekik.

 

A szolgáltatással kapcsolatos bővebb információk (pl. tanulmányok, cikkek) elérhetőségei; a szolgáltatást megvalósító szervezet/ intézmény/ szakember elérzetősége

Emmert Judit és Varga Zsanett vezeti a foglalkozásokat.

eletmodpecs.hu

70/322-70-93