Máltai Szépség Nap

A szolgáltatás célja:

 

A társadalmi kirekesztés érintettjeinek célzott segítség, a tüneti kezelés tipikus adományozási gyakorlata mellett a mélyebb problémák kezelésére is lehetőséget adó módszertanok alkalmazása. E célcsoport számára a nehezen elérhető, élménygazdag programokon keresztül társadalmi rétegek közötti kapcsolatteremtés lehetőségének biztosítás, szakmák megismerése profi szakemberek munkáján keresztül. Mindemellett önértékelés és énkép fejlesztés. A gyakorlat keretén belül a szolgáltató adománya, mely maga az általa biztosított szolgáltatás közvetlen érintkezést biztosít a kirekesztett célcsoport tagjaival, konkrét tapasztalattal segítve a kialakított sztereotípiák lebontását, az integrációs folyamatok elősegítését.

 

A szolgáltatás célcsoportja:

 

Hátrányos helyzetű családok, roma fiatalok és gyerekek

 

A szolgáltatás intézményi/szervezeti környezete, története

A jó gyakorlat immár 2 éve, kifejezetten leszakadó településeken vagy városrészekben lakó fiatalok számára került bevezetésre. Kezdeményezője és fenntartója a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régiója, forrása minimális önerő, a szolgáltatók adománya az az érték (akár több százezer forint) mely költségként nem merül fel, önkéntes munka felajánlása. Eddig 2 településen zajlott le, közel 30-40 célcsoport tag bevonásával. Az egész napos alkalmak résztvevői voltak a szolgáltatókon (fodrász, manikűrös, stylist, stb.) kívül a Máltai Lovagrend tagjai (adományozóként) Máltai munkatársak (intézményi dolgozók és projektek megvalósítói régió szerte).

 

A szolgáltatás tartalma /menete/ tevékenységei

A Szépség Nap menetrendje szerint a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Programja által érintett helyszínekről, az ott dolgozó szociális munkás és közösségfejlesztő kollégák közreműkdésével fiatalok, és fiatal felnőttek kerülnek kiválasztásra, felkészítésre. A Szépség Napon érintett, fiúkat/férfiakat és lányokat/hölgyeket érintő szépészeti szolgáltatók felkérése előzetesen megtörténik (sminkes, manikűr-pedikűr, fodrász, sylist,stb.) Az önkéntes munkájukat felajánlók és a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével azt igénybevevők találkozása egy előre rögzített, általában valamilyen Máltai helyszínen, közösségi házban, ifjúsági központban történik meg.

A szociális munkások végig kísérik a folyamatot, és mind a kliensek gátlásainak lebontásában, mind az önkéntes profik előítéleteinek bontásában aktív szerepet játszanak, végig kísérik az eseményt. A klienseket az utaztatás biztosítása, vagy a környezetükben, könnyen elérhető helyszínen megszervezet alkalom is segíti, hogy igénybe tudják venni a Szépség Nap programját. Az átalakított, megszépült külsővel rendelkező fiatalokról profi fotós készít portrét, amely maradandóvá teszi az egyszeri élményt.

 

A szolgáltatás módszertana:

 

A Szépség Nap módszertana az önkéntes munka felajánlásában és az azt elérni nem képes célcsoport számára a hozzáférés biztosításában áll. Az apró eltérések olyan finomhangolások, melyek az egyébként nem példa nélküli módszer alkalmazását különlegessé teszik. Az önkéntes munkát felajánlók profi szakemberek (a felajánlás érték több százezres nagyságrendű munka lehet rövid idő (1 nap) leforgása alatt. A célcsoport tajai nem a legkönnyebben befogadható kliensek, a velük való találkozásban az aktív részvétel nem megkerülhető, ami az előítéletes személyiség változásának elérésben a leghatékonyabb eszköz. A kiválasztott fiatalok nem ad hoc kerülnek egy mester kezei között megszépítésre. A velük és a családjukkal folyó szociális munka hónapokkal, akár évekkel megelőzi és követi az eseményt, ezzel azt is biztosítva, hogy az élmény megfelelő feldolgozása mélyebb hatást is kiválthasson, akár pályaorientációs, akár a többségi társadalomhoz való tartozás igényének kialakításával.

 

A szolgáltatás eddig elért eredményei

Közel 60-80 célcsoport tag, akik magabiztosan, megszépült külsővel tértek haza.

 

A szolgáltatással kapcsolatos bővebb információk (pl. tanulmányok, cikkek) elérhetőségei; a szolgáltatást megvalósító szervezet/ intézmény/ szakember elérzetősége

https://maltai.hu/cikk/hir/2859

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régió

ifj. Csonka Pál – csonka.pal [at] maltai.hu