„MONDD EL” PROGRAM

A szolgáltatás célja:

 

  • A program színesíteni, gazdagítani szeretné az időskorúak életét az idősotthonokban és egyéb időseknek szóló programokon
  • Intergenerációs képességek fejlesztése, társalgási, kapcsolati szinten
  • Oktatási fejlesztések és az aktív időskor fejlesztése

 

A szolgáltatás célcsoportja:

 

  • Idősek
  • Óvódás korú gyermekek, általános iskolások

 

A szolgáltatás intézményi/szervezeti környezete, története

A „Mondd el” program két különböző világot köt össze. Az idősotthonok lakóit és az óvódás korú, valamint általános iskolás gyermekeket Csehországban. A program révén rendszeres találkozók jönnek létre, megteremtődik a kölcsönös kommunikáció a különböző generációk. Közösen eltölthető aktív időt, befektethető energiát biztosít, teret kap a tapasztalat- és tudáscsere. A program már több éve fut szerte Csehországban. Népszerű és működik.

 

A szolgáltatás tartalma /menete/ tevékenységei

Az óvodások és az általános iskolások rendszeren látogatják az idősek számára tervezett programokat, látogatják a személyeket. Fontos, hogy törekedjünk rá, hogy ugyanaz a gyermek, ugyanazt az idős embert látogassa. Így szorosabb kapcsolat, elmélyültebb barátság jöhet létre. Ezek a találkozók 3-4 hetente történnek és általában 45-60 percig tartanak. A beszélgetések szólhatnak a művészetekről, irodalomról, zenéről, aktív tevékenységekről, ünnepekről, nyaralási élményekről. A szervezők előkészítik ezeket a találkozókat és aktív résztvevőik is emellett. A találkozók tartalmának megtervezésekor figyelembe veszik mindkét partner képességeit, az adott élethelyzethez, aktuális igényekhez igazítva. A program nyomon követhető az idősotthonokban és illeszkedik az óvodák és általános iskolák tanterveihez.

 

A szolgáltatás módszertana:

 

A „Mondd el” program az intergenerációs tevékenységek csoportjába tartozik. Mindkét célcsoport (az idősek és a gyermekek) további 3 generációs csoportra bonthatók. A gyermekek megtanulják tisztelni az idős kort, lehetőségük nyílik arra, hogy az idősek perspektíváján keresztül lássák a világot, élményeket oszthatnak meg, véleményt cserélhetnek. A társadalom negatív előítéleteket rendel az idősek mellé, a program lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hogy megismerve az időseket, megdőlhessenek ezek a sztereotípiák, azokat a gyermeket is beleértve, akik otthon, családon belül ritkán vagy egyáltalán nem találkoznak idősebb korúakkal. Egyúttal ezek a rendszeres találkozók aktivitást hoznak az idősek mindennapjaiba. Örömforrás, energia és inspiráció lehet számukra, hogy új dolgokat tapasztalnak meg. Motiváló lehet számukra a tapasztalatátadás folyamata. Tiszteletre, megfontoltságra nevelik egymást, miközben intergenerációs barátságok is születnek.  Egyik előnye az ilyen típusú programoknak, hogy általában közösségi alapokból valósulnak meg. A szervezőknek figyelembe kell venniük, hogy a célcsoportok igényei gyakran eltérnek.

 

A szolgáltatás eddig elért eredményei

A „Mondd el nekem” program sikeres, beváltnak mondható gyakorlat, amely könnyen átadható régió- és ország függetlenül. A program rengeteg cseh városban megrendezésre került, mindenhol sikeres volt.

 

A szolgáltatással kapcsolatos bővebb információk (pl. tanulmányok, cikkek) elérhetőségei; a szolgáltatást megvalósító szervezet/ intézmény/ szakember elérzetősége

További információk tekintetében az alábbi oldal kereshető fel:
https://www.mezi-nami.cz/program-povidej

 

Felmerülő kérdésekkel a következő személy kereshető fel:
Vladimir Plesnik, email: v.plesnik [at] seznam.cz