Páros Családi Nemzetközi Sakkverseny

 

A szolgáltatás célja:

 

- az intergenerációs együttműködés előmozdítása a helyi közösségben.

- intergenerációs és a nemzetközi kapcsolatok kialakítása a sakkozók között

 

A szolgáltatás célcsoportja:

 

sakkozók minden korosztályból és az ő családjaik

 

A szolgáltatás intézményi/szervezeti környezete, története

A Páros Családi Nemzetközi Sakkversenyt három évvel ezelőtt hívták életre. Magát az ötletet a gyerekeknek szóló helyi sakk klub találta ki és megkezdte az esemény megszervezését. A verseny minden évben egyre nagyobb és nagyobb. Az eseményt a helyi sakk klub tagjai készítik elő és szervezik, az önkormányzat és a helyi vállalatok pedig segítenek a szervezésben és a promócióban, valamint finanszírozzák az eseményt. Évente több száz ember vesz részt a programon, játékosok, azok családjai és barátai, valamint újságírók és az érdeklődő közönség.

 

A szolgáltatás tartalma /menete/ tevékenységei

A Sakkverseny minden évben a Cseh Köztársaságban, Krnovban kerül megrendezésre. Minden család egy két generációt felölelő csapatot küldhet a versenyre. Az egyik csapattag a gyerek vagy tinédzser, a másik a nagyszülő vagy a szülő. Nagyapa és unokája alkot általában egy tipikus családi csapatot.  A csapatok ezután részt vesznek a sakkversenyen. A sakkverseny a fő téren, a szabadban zajlik. Az esemény nagyon népszerű  és több száz ember vesz rész rajta. Maguk a játékosok, családtagjaik, valamint a média is nagyon szereti ezt a versenyt. Krnov városunk a lengyel határ közelében fekszik. Sok lengyel család jön erre az eseményre, ez egy olyan nemzetközi esemény, ahol nemcsak nemzedékek, hanem két nemzet is találkozik. Általános, hogy a családi csapatok felkészülnek a versenyre. Gyakran előfordul, hogy a nagyszülő és unokája már jóval a verseny előtt megkezdik a felkészülést, hogy nyerhessenek, vagy van, hogy a helyi sakk klubba járó gyerek tanítja meg szüleit vagy nagyszüleit és készíti fel a versenyre.  A verseny és a felkészülés összehozza a különféle generációkat: fiatalok és idősek, nők és férfiak, csehek és lengyelek találkoznak, hogy jól érezzék magukat, tanuljanak valamit próbára téve önmagukat. A szponzorok frissítőket és díjakat biztosítanak a nyertesek és a résztvevők részére.

 

A szolgáltatás módszertana:

 

Ez a program egy jól bevált intergenerációs tevékenység. Az előnye az, hogy minden generációt egyenlő módon motivál, bárkiket, akik fejleszteni és gyakorolni akarják a sakkot és időt akarnak eltölteni más emberekkel, akiknek ugyanaz a hobbijuk, mint nekik. Ugyanakkor a program szervezőinek ezek mellett is figyelniük kell a különféle generációk különböző igényeire.

 

A szolgáltatás eddig elért eredményei

A sakkverseny ötlete egy sikeresen bevált jó gyakorlat, ami könnyen adaptálható. Nagyszerű példa a transzgenerációs együttműködésre, mivel figyelembe veszi minden generáció igényeit és érdekeit.

 

A szolgáltatással kapcsolatos bővebb információk (pl. tanulmányok, cikkek) elérhetőségei; a szolgáltatást megvalósító szervezet/ intézmény/ szakember elérzetősége

További információk a www.aklub.org/en/all-local oldalon találhatók.

További kérdéseivel fordulhat Vladimir Plesnik-hez, e-mail: v.plesnik [at] seznam.cz.