Szomszédünnep

 

A szolgáltatás célja:

 

  1. bátorítani és „begyakoroltatni” a város lakói közötti kapcsolatépítést, együttműködést, önszerveződést, könnyű és vonzó mintát nyújtani közösségi kezdeményezésre, több aktív ember, több szervezői készség és vállalkozókedv legyen a pécsiek körében
  2. „elérést” építeni az Alapítvány más, erre is építő tevékenységeihez (képzési és kisadományi program)
  3. a pécsiek ismerjék meg szomszédaikat

 

A szolgáltatás célcsoportja:

 

Pécs közöségi kezdeményezésre, szervezői feladatokra vállalkozó lakói, szélesebb értelemben pedig a város lakossága

 

A szolgáltatás intézményi/szervezeti környezete, története

A Pécsi Közösségi Alapítvány kilenc pécsi magánszemély kezdeményezésére, az ő kapcsolati rendszerükből gyűjtött adományokkal 2016 nyarán vált jogi személyiséggé. Célja a helyi társadalom fejlesztése, tevékenységei: adománygyűjtés, adományosztás, közösségfejlesztés. Egyik középtávú célja a lakóhelyi közösségek erősítése, Szomszédság ereje néven egy elkülönített alap is ezt szolgálja. Az ismertetett szomszédünnepen túl kisadományi és képzési programot is tartalmaz ez a „tevékenységcsomag”.

 

A szolgáltatás tartalma /menete/ tevékenységei

A Szomszédünnep hagyományát Pécsen a 2010-es kulturális fővárosi évben nagy promócióval meghirdetett szomszédünnep teremtette meg, azóta folyamatos leszálló ágba került ez a rendezvény. Éves ciklusban, az európai szomszédünnephez igazodva kb május végére 2017 óta a Pécsi Közösségi Alapítvány hirdeti meg és támogatja, hogy a különböző városrészek szomszédságai egy-egy kötetlen együttlétet szervezzenek.

 

A szolgáltatás módszertana:

 

Városrészi szomszédsági, lakóterületi célú civil szervezetek, közösségi házak felkeresése, tárgyalás, egyeztetés a vezetőikkel. Támogatók bevonása. A szomszédünnep aktuális felhívásának megjelentetése városrészi, városi, és netes orgánumokban. Cél ebben a szakaszban kezdeményezők bátorítása annak érdekében hogy regisztráljanak egy-egy tervezett szomszédünnepet az alapítvány netes felületén. Kapcsolatfelvétel a szervezőkkel, szükség szerinti egyéni és csoportos felkészítés. Egyszerű módszertani segédlet, és a szomszédünnep brendjét népszerűsítő kellékek terjesztése körükben. A szomszédünnep közös promóciója a nyilvánosságban, utánkövetés, fotók közzététele. Az egyes szomszédünnepeket szervező helyi aktívák invitálása a Szomszédsági Akadémia eseményeire és a Szomszédság Ereje pályázaton való részvételre.

 

A szolgáltatás eddig elért eredményei

Az első évi kísérletünkkel 5 szomszédünnep jött létre kb. 200 résztvevővel, a 2018-as évre már 16 szomszédünnepet regisztráltak és nőtt a rendezvénnyel elért városrészek száma is.

 

A szolgáltatással kapcsolatos bővebb információk (pl. tanulmányok, cikkek) elérhetőségei; a szolgáltatást megvalósító szervezet/ intézmény/ szakember elérzetősége

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/maganszemelyek-fogtak-ossze-pecsi-otletek-felkarolasaert-1102389/

https://www.bama.hu/kozelet/kozelebb-hozza-egymashoz-a-varoslakokat-a-szomszedunnep-726474/

pecsikozossegialapitvany.hu

Peták Péter, elnök petakpeter [at] gmail.com

Parag Csilla, igazgató parag.csilla [at] gmail.com