Tudatos életvezetés - „A város is ehető” gasztroműhely

A szolgáltatás célja:

 

Hosszú távú cél,

 • a környezettudatosság fejlődése, a tudatos vásárlási szokások elmélyülése, a helyi termékek és helyi szolgáltatások iránti igény erősödése;
 • az élethosszig tartó tanulás eszméjének terjedése.

 

Közvetlen cél olyan, a környezettudatosság elvei mentén tervezett műhelyfolyamatok beindítása, és képzések szervezése, melyek

 • a generációk közötti tudástranszfer és kommunikációs csatorna biztosításával,
 • manuális készségfejlesztés, gyakorlati praktikák és tippek átadásával,
 • hosszabb távon önszerveződő kisközösségekké válva segítik,
  • a környezettudatos háztartásvezetés elterjedését - különösen fókuszálva arra, hogyan lehet mindezt városban megvalósítani;
  • a takarékos életmód gyakorlatba ültetését - az újrahasznosítás és a csináld magad (DIY) szemléletén keresztül;
  • a tudatos fogyasztás (helyi termék) és közösségi párbeszéd erősödését;
  • a figyelemfelhívást a szabadidő hasznos eltöltésére.

 

 

A szolgáltatás célcsoportja:

 

Nem aktív korú résztvevők.

 

 

A szolgáltatás intézményi/szervezeti környezete, története

 

Pécs belvárosában jelenleg nincs olyan közösségi szolgáltatásokat nyújtó hely, amelynek portfóliójában határozottan és komplexen megjelenik a környezettudatos életmód, mint magatartásforma fejlesztése. Az itt élő családok, a felnőtt korosztály és az idősek számára hiányzik egy olyan közösségi hely, amely célcsoport-specifikusan nyújtja szolgáltatásait.

A létrejövő klubok, közösségek erős, közösséget aktivizáló hatással bírnak, ami lehetőséget ad a szabadidő hasznos eltöltésére. A szolgáltatás alapvetően épít a meglévő – életkorból, tapasztalatból adódó – tudásra, mely elősegíti a korosztályok találkozásának sikerességét, az élményalapú, tapasztalati tanulást és a közösségi tudásátadást.

A szolgáltatásfejlesztés folyamatában a partnerszervezetek (elsősorban a Jakabhegyi Bt. és az Ökográf Egyesület) meglévő tudására és szakmai tapasztalatára építettünk.

 

A szolgáltatás tartalma /menete/ tevékenységei

 

A különböző ételek elkészítése során a résztvevők gyakorlatban sajátítanak el technikákat és mivel kis csoportokban dolgoznak, az együttműködésnek köszönhetően egymástól is tanulnak. A receptek nincsenek kőbe vésve, az étel jellege kerül meghatározásra. A csoportok ezen instrukció alapján saját kreativitásuk mentén dolgozhatnak, a meglévő alapanyagokból.

Tématerületek:

 1. alkalom: Mit eszünk? Táplálkozási piramis. Új szempontok az egészséges táplálkozásban. Ehető vadnövények, séta a Civil Közösségek Háza kertjében. Télvégi saláták készítése helyi termékekből.
 2. Ázolmányok, csigerek, teák. Tavalyi szárítmányok, szezonálisan gyűjtött növények. Kutyulás és kóstolás. Ehető vadnövények, séta a Civil Közösségek Háza kertjében.
 3. alkalom: Kamrakóstoló. Mit tettünk el tavaly a Mecsek Zöldúton? Mit kezdhetünk velük a konyhában? Közös kotyvasztás. Ehető vadnövények, séta a Civil Közösségek Háza kertjében.
 4. – 6. alkalom: Városi séta - falusi kóstoló. Közös gyűjtögetés és főzőcske szezonális kerti és vadnövényekből, virágokból, gombákból, zöldfűszerekkel, saláták, szendvicsek, szendvicskrémek, italok készítése, receptcsere.

7. – 8. alkalom: Hogyan építhetem be ezt a mindennapokba? A műhelyek során elsajátított tudás rendszerezése, hétköznapi adaptálás. Értékelés, zárás.

 

 

A szolgáltatás módszertana:

 

 

A szolgáltatáscsomag módszereit tekintve közösségi tervezésből, tudásmegosztásból, képzésekből, kiscsoportos foglalkozásokból és kirándulásból áll. Hosszú távon, a szolgáltatáscsomag fenntarthatósága érdekében, önkéntesek bevonását és részvételi díj bevezetését tervezzük.

 

A gasztroműhely módszertanilag a nonformális tanulás eszköztárát használó, gyakorlati foglalkozások közé tartozik.

A műhelyfoglalkozások személyközpontúak, a résztvevők igényeire és interakciójára épülnek, természetesen a tematika mentén. Az információ és tudásátadás módszere az előadás, kiegészítve azt a tapasztalati tanulás eszközeivel. Minden alkalom értékeléssel zárul, ahol a résztvevők megfogalmazzák mit tanultak, mi volt számukra fontos a történtekből, visszajelzést adnak egymásnak a közös munkáról. Ez segít tudatosítani a tanulási folyamatot.

 

 

A szolgáltatás eddig elért eredményei

 1. A részvevők és azok családtagjainak, közvetlen környezetének mindennapjaiban, napi rutinjában erősödik a környezettudatos életmód szerepe, tetten érthetőek az egészség- és környezettudatos cselekvések.
 2. Baráti kapcsolatok alakulnak ki a résztvevők között.
 3. Hosszabb távon, az azonos érdeklődés mentén szerveződő önkéntes alapú, önszerveződő kisközösségek jönnek létre.

 

 

A szolgáltatással kapcsolatos bővebb információk (pl. tanulmányok, cikkek) elérhetőségei; a szolgáltatást megvalósító szervezet/ intézmény/ szakember elérzetősége

Bővebb információ:

 

Nevelők Háza Egyesület

www.ckh.hu