Tudatos életvezetés - „Cicoma- átalakító alkotóműhely”

A szolgáltatás célja:

 

Hosszú távú cél,

 • a környezettudatosság fejlődése, a tudatos vásárlási szokások elmélyülése, a helyi termékek és helyi szolgáltatások iránti igény erősödése;
 • az élethosszig tartó tanulás eszméjének terjedése.

 

Közvetlen cél olyan, a környezettudatosság elvei mentén tervezett műhelyfolyamatok beindítása, és képzések szervezése, melyek

 • a generációk közötti tudástranszfer és kommunikációs csatorna biztosításával,
 • manuális készségfejlesztés, gyakorlati praktikák és tippek átadásával,
 • hosszabb távon önszerveződő kisközösségekké válva segítik,
  • a környezettudatos háztartásvezetés elterjedését - különösen fókuszálva arra, hogyan lehet mindezt városban megvalósítani;
  • a takarékos életmód gyakorlatba ültetését - az újrahasznosítás és a csináld magad (DIY) szemléletén keresztül;
  • a tudatos fogyasztás (helyi termék) és közösségi párbeszéd erősödését;
  • a figyelemfelhívást a szabadidő hasznos eltöltésére.

 

 

A szolgáltatás célcsoportja:

 

Nem aktív korú résztvevők.

 

 

A szolgáltatás intézményi/szervezeti környezete, története

 

Pécs belvárosában jelenleg nincs olyan közösségi szolgáltatásokat nyújtó hely, amelynek portfóliójában határozottan és komplexen megjelenik a környezettudatos életmód, mint magatartásforma fejlesztése. Az itt élő családok, a felnőtt korosztály és az idősek számára hiányzik egy olyan közösségi hely, amely célcsoport-specifikusan nyújtja szolgáltatásait.

A létrejövő klubok, közösségek erős, közösséget aktivizáló hatással bírnak, ami lehetőséget ad a szabadidő hasznos eltöltésére. A szolgáltatás alapvetően épít a meglévő – életkorból, tapasztalatból adódó – tudásra, mely elősegíti a korosztályok találkozásának sikerességét, az élményalapú, tapasztalati tanulást és a közösségi tudásátadást.

A szolgáltatásfejlesztés folyamatában a partnerszervezetek (elsősorban a Jakabhegyi Bt. és az Ökográf Egyesület) meglévő tudására és szakmai tapasztalatára építettünk.

 

A szolgáltatás tartalma /menete/ tevékenységei

 

Cél, hogy a kreatív újrahasznosítás, mint technika, jelenjen meg nagyobb gyakorisággal az emberek szabadidős tevékenységeiben, valamint hogy csökkenjen a háztartási hulladék mennyisége. A műhelyalkalmak hasznos tanácsokkal, praktikákkal, kreatív ötletekkel segítik elő a fogyasztási szokások változását, a takarékos életmód népszerűsítését. A foglalkozások kéthetente, az alábbi tématerületek mentén valósulnak meg. 

Ékszerkészítés:

Az ékszerkészítés alapjai- ismerkedés a különböző ékszerkellékekkel és szerszámokkal.

Alapanyag: a háztartásokban fellelhető és gyűjthető műanyag flakonok, PET palackok, textilmaradékok – környezeti nevelés.

Egyedi, saját tervezésű ékszerek készítése segítséggel és önállóan.

Átalakító alkotó műhely:

A háztartásban feleslegessé vált textilekből, ruhák átalakítása, átszabása (pl. pulóverből lábszárvédő, nadrágból táska) és új formák kialakítása. Szabás-varrási alaptechnikák. Varrógépek használata.

 

 

A szolgáltatás módszertana:

 

 

A szolgáltatáscsomag módszereit tekintve közösségi tervezésből, tudásmegosztásból, képzésekből, kiscsoportos foglalkozásokból és kirándulásból áll. Hosszú távon, a szolgáltatáscsomag fenntarthatósága érdekében, önkéntesek bevonását és részvételi díj bevezetését tervezzük.

 

A „Cicoma átalakító” - alkotóműhely módszertanilag a nonformális tanulás eszköztárát használó, gyakorlati foglalkozások.

A műhelyfoglalkozások személyközpontúak, a résztvevők igényeire és interakciójára épülnek, természetesen a tematika mentén. Az információ és tudásátadás módszere az előadás, kiegészítve azt a tapasztalati tanulás eszközeivel. Minden alkalom értékeléssel zárul, ahol a résztvevők megfogalmazzák mit tanultak, mi volt számukra fontos a történtekből, visszajelzést adnak egymásnak a közös munkáról. Ez segít tudatosítani a tanulási folyamatot.

 

 

A szolgáltatás eddig elért eredményei

 1. A részvevők és azok családtagjainak, közvetlen környezetének mindennapjaiban, napi rutinjában erősödik a környezettudatos életmód szerepe, tetten érthetőek az egészség- és környezettudatos cselekvések.
 2. Baráti kapcsolatok alakulnak ki a résztvevők között.
 3. Hosszabb távon, az azonos érdeklődés mentén szerveződő önkéntes alapú, önszerveződő kisközösségek jönnek létre.
 4. A képzett műhelyvezetők saját csoportokat, műhelyeket indíthatnak, ami hozzájárul a környezettudatos szemlélet terjesztéséhez.

 

A szolgáltatással kapcsolatos bővebb információk (pl. tanulmányok, cikkek) elérhetőségei; a szolgáltatást megvalósító szervezet/ intézmény/ szakember elérzetősége

Bővebb információ:

 

Nevelők Háza Egyesület

www.ckh.hu