Kulinária az egészség útján
A szolgáltatás célja:
|
A projekt fő célja az volt, hogy az idősek megismerjék a következő kérdéseket: • Hogyan lehet variálni az étrendet? • Hogyan készítsünk egészséges és ízletes ételeket? • Hogyan éljünk egészséges életmódot? |
A szolgáltatás célcsoportja:
|
Időskorúak, a projektbe csak nők jelentkeztek. |
A szolgáltatás intézményi/szervezeti környezete, története |
A projekt koordinátora a Biosynergia (Biosynergy) Alapítvány volt. A projekt megvalósításának ideje: 2017. július-december. A projekt két szakaszból állt: Az első szakasz 2017. augusztus és november között zajlott, azoknak az időseknek volt címezve, akik a következő szakaszban oktatókká váltak. Ebben a szakaszban 20 résztvevő vett részt 10 műhelyen. A projekt második szakaszát, 2017 novemberétől decemberig, időskorúak vezették más időskorúak számára. Ebben a szakaszban 12 találkozóra került sor. |
A szolgáltatás tartalma /menete/ tevékenységei |
A műhelyek integrációs tevékenységekkel kezdődtek.
Ezután elkezdődtek a tanfolyamok táplálkozási szakember bevonásával a következő a témában: - Hogyan lehet megtervezni a vásárlást? - Hogyan válasszuk ki az egészséges termékeket? - Hogyan olvashatjuk testjelzéseket? - Hogyan állítsunk össze menüt, figyelembe véve a betegségeket és a különféle érzékenységeket?
Minden résztvevő táplálkozási naplót kapott, amelyben rögzítette napi étrendjét és költségeit. A résztvevők a tanfolyam során főztek, kóstoltak és jegyzeteket készítettek, hogy ugyanazt az ételt otthon újrakészíthessék.
Idősek számára nyitott műhelyek programja: 1. Egészséges reggeli - olyan tevékenységek, amelyek felkészítik a testet az egész napos jó működésre 2. Szuperétel minden nap koktélokban, salátákban és desszertekben 3. Szentivánéji álom, azaz forró cukkini előételek 4. Hízás nélküli édességek és egészséges „galambok” 5. Tök variációk 6. Finom rizottó vargányával 7. Padlizsán - olyan zöldség, amely kevéssé ismert, de szeretik 8. Őszi ajándékok - tök keksz, sült alma 9. Szezonalitás és őrület Andrzejki-ben 10. Egészséges Mikołajki
Az időskorúak maguk készítették el étrendjüket szakértők felügyelete alatt. A későbbi recepteket összekapcsolták az aktuális évszakkal, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket használtak. Minden műhely végén az összes résztvevő együtt fogyasztotta el az általuk elkészített ételeket. A projektet egy különleges gála zárta és minden résztvevő emlékleveleket és könyvet kapott, amely az egészséges táplálkozásra vonatkozó tippeket és recepteket tartalmazta. |
A szolgáltatás módszertana:
|
Szükséges alapvető feltételek: Gondoskodni kell arról, hogy az ételek elkészítéséhez konyha rendelkezésre álljon. Szükség van továbbá asztalokra, székekre és edényekre is, hogy a gyakornokok együtt leülhessenek és az elkészített ételeiket a műhely során elfogyaszthassák.
Szakértők speciális tudással: • dietetikus, • szakács / táplálkozási szakember.
Speciális felszerelés, anyagok, irodalom: • konyhai felszerelések, • élelmiszer alapanyagok ételek készítéséhez - szezonális zöldségek és gyümölcsök. |
A szolgáltatás eddig elért eredményei |
A projekt keretében összesen 22 műhelyt tartottak: 10-et az első szakaszban és 12-t a második szakaszban.
A projekt fontos eredménye az időskorúak ismereteinek szélesítése az egészséges táplálkozás területén: -A műhely résztvevői új recepteket, főként vegetáriánus recepteket tanultak meg, hogy kiderüljön: a húsnak nem kell az étkezés alapját képeznie. - Lehetőségük volt - életük során először - olyan zöldségeket, gyümölcsöket és fűszereket kipróbálni, amelyek a lengyel konyhában nem túl népszerűek. - Megtanulták a desszertek egészséges változatait is. - A receptek elég egyszerűek voltak ahhoz, hogy otthonuk könnyen elkészíthetőek legyenek. További fontos mozzanat, hogy az idősek fel lettek készítve oktatóként való szereplésükre is, hogy a projekt második szakaszában átadhassák tudásukat az új résztvevőknek.
További eredmény egy kiadvány, amely tartalmazza az összes receptet és az elkészített ételek fotóit: |
A szolgáltatással kapcsolatos bővebb információk (pl. tanulmányok, cikkek) elérhetőségei; a szolgáltatást megvalósító szervezet/ intézmény/ szakember elérzetősége |
NAVICULA.M Ltd Łąkowa str. 3/5, 90-562 Lodz, Poland Felelős személy: Anita Mertyn
Fundacja BIOSYNERGIA Piotrkowska str.85, 90-423 Lodz, Poland Felelős személy: Jacek Jędrzejczak
|