Tudatos életvezetés - „A város is ehető” gasztroműhely
A szolgáltatás célja:
|
Hosszú távú cél,
Közvetlen cél olyan, a környezettudatosság elvei mentén tervezett műhelyfolyamatok beindítása, és képzések szervezése, melyek
|
A szolgáltatás célcsoportja:
|
Nem aktív korú résztvevők.
|
A szolgáltatás intézményi/szervezeti környezete, története |
Pécs belvárosában jelenleg nincs olyan közösségi szolgáltatásokat nyújtó hely, amelynek portfóliójában határozottan és komplexen megjelenik a környezettudatos életmód, mint magatartásforma fejlesztése. Az itt élő családok, a felnőtt korosztály és az idősek számára hiányzik egy olyan közösségi hely, amely célcsoport-specifikusan nyújtja szolgáltatásait. A létrejövő klubok, közösségek erős, közösséget aktivizáló hatással bírnak, ami lehetőséget ad a szabadidő hasznos eltöltésére. A szolgáltatás alapvetően épít a meglévő – életkorból, tapasztalatból adódó – tudásra, mely elősegíti a korosztályok találkozásának sikerességét, az élményalapú, tapasztalati tanulást és a közösségi tudásátadást. A szolgáltatásfejlesztés folyamatában a partnerszervezetek (elsősorban a Jakabhegyi Bt. és az Ökográf Egyesület) meglévő tudására és szakmai tapasztalatára építettünk. |
A szolgáltatás tartalma /menete/ tevékenységei |
A különböző ételek elkészítése során a résztvevők gyakorlatban sajátítanak el technikákat és mivel kis csoportokban dolgoznak, az együttműködésnek köszönhetően egymástól is tanulnak. A receptek nincsenek kőbe vésve, az étel jellege kerül meghatározásra. A csoportok ezen instrukció alapján saját kreativitásuk mentén dolgozhatnak, a meglévő alapanyagokból. Tématerületek:
7. – 8. alkalom: Hogyan építhetem be ezt a mindennapokba? A műhelyek során elsajátított tudás rendszerezése, hétköznapi adaptálás. Értékelés, zárás.
|
A szolgáltatás módszertana:
|
A szolgáltatáscsomag módszereit tekintve közösségi tervezésből, tudásmegosztásból, képzésekből, kiscsoportos foglalkozásokból és kirándulásból áll. Hosszú távon, a szolgáltatáscsomag fenntarthatósága érdekében, önkéntesek bevonását és részvételi díj bevezetését tervezzük.
A gasztroműhely módszertanilag a nonformális tanulás eszköztárát használó, gyakorlati foglalkozások közé tartozik. A műhelyfoglalkozások személyközpontúak, a résztvevők igényeire és interakciójára épülnek, természetesen a tematika mentén. Az információ és tudásátadás módszere az előadás, kiegészítve azt a tapasztalati tanulás eszközeivel. Minden alkalom értékeléssel zárul, ahol a résztvevők megfogalmazzák mit tanultak, mi volt számukra fontos a történtekből, visszajelzést adnak egymásnak a közös munkáról. Ez segít tudatosítani a tanulási folyamatot.
|
A szolgáltatás eddig elért eredményei |
|
A szolgáltatással kapcsolatos bővebb információk (pl. tanulmányok, cikkek) elérhetőségei; a szolgáltatást megvalósító szervezet/ intézmény/ szakember elérzetősége |
Bővebb információ:
Nevelők Háza Egyesület |